Echipa de implementare

 

Colectivul este multidisciplinar, fiind alcatuit din chirurgi toracici, anatomo-patologi si biologi, leaderi in echipele din care fac parte, cunoscuti prin personalitatea si publicatiile lor.

 

Directorul de proiect

Profesorul Jean-François REGNARD este preocupat de ameliorarea diagnosticului si tratamentului cancerului pulmonar inca din anii studentiei. Astfel primele publicatii in domeniul cancerului bronho-pulmonar dateaza din 1988. In prezent are peste 150 de publicatii in reviste internationale sau tratate de chirurgie toracica, marea majoritate in domeniul cancerului pulmonar. Profesorul Regnard a fost preocupat si a studiat introducerea si fezabilitatea unor proceduri tehnice chirurgicale complexe, cum ar fi tehnicile bronhoplastice sau de rezectie a vaselor mari (vena cava superioara), tumorile apexului pulmonar sau tumorile de bifurcatie traheala. In egala masura este preocupat de ameliorarea rezultatelor tratamentului acestei maladii, prin studierea rezultatelor diferitelor tehnici chirurgicale in functie de diverse tare ascociate (coronaropatia sau insuficienta respiratorie, varsta inaintata) sau de tratamentele oncologice aplicate (chimioterapie sau radioterapie). In mod firesc, s-au adaugat noi campuri de interes de aparitie recenta in cancerologia pulmonara, cum sunt imunohistochimia (TTF1) si biologia markerilor moleculari (NSE).

In afara de publicatii in reviste de specialitate, aceste preocupari s-au concretizat si prin cateva misiunii ordonate de Ministerul Sanatatii si Administratia din Franta in cadrul Planului National de lupta impotriva cancerului: in 2005 redacteaza pentru Agentia Regionala a Spitalelor raportul „Chirurgie si Cancer”, din 2007 face parte din comitetul national de redactare a „Standarde, Optiuni si Recomandari” pentru tratamentul peri-operator al pacientilor cu cancer bronsic cu celule non-mici rezecabili, iar din 2008 face parte din Grupul Chirurgie Toracica al Directiei de Politica Medicala.

Desi un capitol recent si inca extrem de putin abordat in Romania, genetica si aplicatiile sale

in cancer si cu precadere cancerul bronho-pulmonar, intereseaza pe profesorul Regnard de cativa ani deja, ca o evolutie fireasca a preocuparilor sale. Un prim proiect in domeniul genomicii cancerului pulmonar, montat in anul 2004 la Singapore s-a finalizat anul acesta prin publicarea rezultatelor in Cancer Research (2009 feb 1;69(3):1055-62) cu titlul: Prediction of clinical outcome in multiple lung cancer cohorts by integrative genomics: implication for chemotherapy selection.

 

Echipa de implementare a proiectului prevede patru membrii ai institutiei gazda in persoana profesorului Irinel Popescu, ca Sef al Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic si Sef al Laboratorului de Genomica, Vlad Herlea anatomo-patolog experimentat, Seful Sectiei de Anatomo-patologie si Prosectura a Institutului Clinic Fundeni, doctor Simona Dima chirug general si Cercetator Principal gradul III, cu o importanta experienta in cercetare in general si de genom in special, doctor Madalina Grigoroiu chirurg toracic, cu numeroase stagii de perfectionare in Franta si Austria, liant al intregii echipe.

Majoritatea membrilor echipei sunt insa specialisti straini, atrasi de personalitatea profesorului Regnard si de interesul pentru subiectul propus.

Doamna profesor Dianne Damotte, anatomo-patolog la Spitalul Hotel Dieu din Paris, Franta va coordona stabilirea protocoalelor de prelucrare primara a materialului biologic inainte de congelare si coordonarea acestei activitati la nivelul tuturor centrelor implicate. Deasemeni, va verifica intregul material biologic recoltat de la toate centrele participante, pentru a garanta existenta unui material bilogic suficient si de calitate, necesar bunei desfasurari a proiectului.

Un loc aparte il ocupa profesorul Walter Klepetko, seful Sectiei de Chirurgie Toracica si Transplant Pulmonar din Allgemeines-Krankenhaus – Universitätskliniken, unul dintre cele mai importante centre de transplant pulmonar din lume si cu o extrem de vasta activitate de chirurgie toracica oncologica, ilustrata prin cele peste 250 de publicatii in revistele de specialitate austriece si internationale. Profesorul Klepetko este interesat de cativa ani de cercetarea genomica in cancerul pulmonar, avand numeroase publicatii deja.

El colaboreaza in acest domeniu cu profesorul Walter Berger, care este seful unitatii de cercetare „Dezvoltare a Tratamentelor Experimentale in Cancer” a Institutului de Cercetare a Cancerului de la Allgemeines-Krankenhaus – Universitätskliniken. De 20 de ani este preocupat de studiul biologiei tumorale si toxicologie. Numai in utimii 5 ani a publicat peste 30 de lucrari de studiu molecular al cancerului.

 

 

PERSONAL
Echipa stiintifica
Nume si prenume Functie in proiect
Jean-François REGNARD Director de proiect
Madalina GRIGOROIU Responsabil stiintific proiect
Simona DIMA Responsabil analize Laborator Genomica
Irinel POPESCU Coordonator stiintific proiect
Vlad HERLEA Responsabil analize histopatologice
Codrut STANESCU Specialist Chirurgie Toracica
Anca NASTASE PhD, cercetator ştiinţific Institutul Clinic Fundeni
Victoria LASZLO PhD, expert tehnica microarray
Sorin DRAGHICI Prof, PhD, expert bioinformatica

 

Echipa administrativa
Nume si prenume Functie in proiect
Cristina PLESOIANU Manager de proiect
Cristian NICULESCU MIZIL Asistent manager
Victor SANDULEASA Responsabil financiar
Ioana POPA Responsabil resurse umane
Adrian PARVULESCU Responsabil achizitii publice