Impact

 

Pe termen mediu si lung, exista un impact important in Economia de sanatate. Intr-adevar, prin identificarea unor markeri diagnostici si tinte terapeutice, studiile genetice vor permite dezvoltarea produselor necesare punerii pe piata a medicamentelor rezultate din farmacogenetica si adaptate situatiilor individuale. Deasemeni, diagnosticul precoce ar putea fi ameliorat prin aceste studii. Lumea afacerilor si cercurile economice sunt din ce in ce mai constiente de efectul stimulant al cunoasterii in cresterea economica. Economistii adapteaza deci modelele traditionale ale cresterii economice astfel incat sa tina seama de contributia esentiala a cunoasterii, in particular a stiintei si tehnologiei. Cercetarea este cea mai importanta sursa sociala de cunoastere si joaca un rol important in creearea de bogatie, fiind un important stimulator al dezvoltarii economice prin antrenarea unor cresteri masurabile ale PIB si a locurilor de munca. De o si mai mare importanta este influenta dinamica si continua pe care o are asupra productivitatii economice indirecte care se repercuteaza pe termen lung.

 

 

Impact static si dinamic al cercetarii

 

Cercetarea are deci un impact static brut important mai ales in imediat, asupra PIB si a locurilor de munca, dar aceasta nu este decat varful iceberg-ului.

Unicitatea cercetarii este faptul ca permite intr-o masura importatnta celorlalte ramuri ale economiei de a ameliora productivitatea, de a pune la punct tehnologii inovante, de a dobandi noi cunostinte si competente. Bineinteles, cercetarea nu se soldeaza intotdeauna cu rezultate extraordinare. In majoritatea timpului, ea imbogateste treptat cunoasterea si tehnologia. Acest curent perpetuu de inovare se asociaza cu ameliorari continui ale productivitatii si calitatii vietii. Unele proiecte de cercetare au potentialul de a provoca schimbari profunde si de a modifica fundamental cresterea economica si calitatea vietii. Multi cred ca noile domenii de activitate cum sunt genetica sau terapia genica au acest potential. De altfel in ultimii 10 ani mai ales, acest domeniu a incitat firme internationale de a construi noi instalatii de cercetare si de fabricatie. La randul lor unitatile de cercetare astfel create au permis formarea unor cercetatori performanti care au influentat noile medii de lucru prin difuzarea cunostintelor in intreprinderi, prin contracte de cercetare, prin activitati de consultanta cu personalul, prin publicatii si licente de utilizare a tehnologiei. Cercetarea genomica are ca obiect de studiu genomul complet (totalitatea genelor detinute de un organism viu) si contribuie la cresterea economica prin saltul tehnologic extraordinar pe care il aduce in descifrarea genomului. In trecut se puteau studia numai cateva gene in acelasi timp si aceasta dupa ce erau izolate de celelalte gene. In cel mai bun caz, se putea studia doar actiunea si interactiunea catorva gene asupra unui caracter specific. Dezvoltarea recenta a analizelor de genomica cu debit mare permit astazi de a realiza observatii globale asupra stucturii si expresiei genelor si proteinelor