Rezumat

 

Obiectivul principal al acestui proiect este de a identifica o semnatura de genom cu valoare de prognostic în cancerul pulmonar in stadiul de invazie a ganglionilor limfatici mediastinali. În al doilea rând, această eventuala semnătură de genom poate fi punctul de plecare pentru căutarea de markeri tumorali specifici şi dezvoltarea de tratamente oncologice personalizate şi să încurajeze dezvoltarea de strategii terapeutice tintite.

Abordarea terapeutică acceptată în prezent, în cancerul pulmonar cu celule non-mici si invazia ganglionilor limfatici mediastinali este un tratament multimodal. În practică, după confirmarea histologică a invaziei ganglionilor limfatici mediastinali, se realizeaza un tratamentul prin chimioterapie neoadjuvanta bazat pe saruri de platină. După trei cicluri de chimioterapie, este evaluat răspunsul la tratament. Pacienţii care au răspuns şi cei care au fost stabilizati prin tratamentul neoadjuvant, sunt tratati chirurgical, realizandu-se o rezectie chirurgicala completa a tumorii şi a ganglionilor limfatici mediastinali.

După chimioterapia neoadjuvanta, aproximativ 6% dintre pacienţi au un răspuns complet. Majoritatea pacienţilor (55%) va avea un raspuns partial (reductie tumorala mai mare de 50%), dar numărul de pacienţi ce vor fi doar stabilizati sau vor avea doar un răspuns minor lachimioterapie, rămâne foarte ridicat (40%). Supravieţuirea globală la 5 ani a pacienţilor cu cancer pulmonar cu celule non-mici si invazia ganglionilor limfatici mediastinali (N2) este de 20-25%, dar analiza de subgrup a arătat că supravieţuirea la 5 ani a celor care au răspuns  la chimioterapie (răspuns complet sau parţial) este de 42% faţă de 10% în rândul celor care nu au răspuns sau au un răspuns minor la chimioterapie. Prin urmare, este evident că pentru un grup mare de pacienţi (40%), în acest stadiu de evoluţie, deşi tratamentul este complex, costisitor, greu de tolerat datorita efectelor sale secundare şi complicaţiilor diverse, inclusiv unele majore, este practic ineficient.

 

Acest proiect are ca scop determinarea expresii genice a ganglionilor limfatici mediastinali invadati, inainte  de chimioterapia neoadjuvanta. Acesti ganglioni vor fi prelevati cu ocazia mediastinoscopei iniţiale, necesara pentru confirmarea histologică a invaziei ganglionilor limfatici.

Analiza comparativă a expresiei genice a ganglionilor limfatici proveniti de la pacienţii care au răspuns la chimioterapie (răspuns complet sau parţial), cu cea a ganglionilor limfatici proveniti de la pacienţii care nu au raspuns sau au raspunsuri minore sau pur şi simplu au fost stabilizati prin chimioterapie, ar putea permite gasirea unei semnaturi de genom cu valoare de prognostic.

 

Toţi pacienţii care au indeplinit criteriile de includere, au fost inclusi in studiu înainte de mediastinoscopie, de către personalul medical din Serviciile de Chirurgie Toracica din trei locatii:

– spital Hotel Dieu, Paris Franţa

– Spitalul European Georges Pompidou, Paris Franţa

– Allgemeines Krankenhaus – Universitätskliniken Viena, Austria

Au fost inclusi in studiul din cadrul proiectului un numar total de 73 de pacienţi.

 

Rezultatele obţinute la finalul proiectului au fost brevetate, titlul brevetului “Mutatii genice ca semnaturi prognostice in nsclc la pacientii cu raspuns vs. raspuns minor la chimioterapie” depus la Oficiul de Stat pentru Invenţii si Mărci (OSIM).

 

CONCLUZII LA FINALUL PROIECTULUI

 

Cancerul pulmonar rămâne o reala problema de sănatate publică, situandu-se, la nivel mondial, pe primul loc ca incidenţă şi mortalitate, 85% dintre pacienţii cu cancer pulmonar fiind diagnosticaţi cu sub-tipul histologic cu celule non-mici.

 

Datorită expansiunii metodelor moleculare din ultimile decade a existat o mai bună întelegere a mecanismelor care stau la baza apariţiei şi progresiei cancerului pulmonar, cu precadere în cazul cancerului bronho-pulmonar cu celule non-mici, un bun candidat pentru terapia personalizată, faţa de care s-au putut dezvolta o serie de terapii ţintite.

 

Cu toate aceste, răman însă o serie de intrebari-cheie fara raspuns cu privire la determinarea timpurie a unui răspuns favorabil la tratamentul chimioterapeutic neoadjuvant al pacienţilor, sau la  determinarea modificărilor de expresie genica în limfoganglionii mediastinali, induse de chimioterapia neoadjuvanta în vederea maximizarii managementului cancerului pulmonar cu celule non-mici.

 

Proiectul nostru si-a propus sa răspundă la o serie de astfel de întrebări astfel încat să determine implementarea unor abordari de screening mult mai eficente cît şi o mai bună stratificare a pacientilor în funcţie de beneficiul estimat faţă de tratament.

 

Realizarea integrală si cu succes a obiectivelor propuse în cadrul proiectul nostru vor reprezenta un real support în translaţia descoperirilor din domeniul biologiei moleculare în practica clinică, la dezvoltarea de noi terapii specifice utile cu aplicabilitate in domeniul farmaceutic si la imbunatatirea managementului pacientilor.